Home > Voortgang

Voortgang

18-09-2018: De begroening aan de linkerkant van het viaduct is gereed, ook het kleine kapelletje is geplaatst.

04-09-2018: Een snelle update deze keer. Na de vakantie toch weer veel zin om wat scenery te doen. Begonnen met de rotsen aan de linkerzijde van de beek oever en verder wordt de Bergstrasse afgebouwd. Zie hier

17-08-2018: Vandaag video #17 op de site geplaatst, een complet container trein.

21-03-2018: Veel is er gedaan de afgelopen maanden. Zo heeft het station Bad Feldberg perrons gekregen, seinen zijn geplaatst en het stations gebouw heeft vorm gekregen. Daarom tijd voor een (nieuwe) goede video waarin weer veel treinen langs komen. Ook de huidige stand van de scenery is goed  te zien.

1-12-2017: Er wordt nu hard gewerkt aan het stations gebied. De wisselstraat Zuid is nu voorzien van ballast en wat groen. De aansluiting naar het BW is gereed en het seinhuis Zuid is geplaatst. De perronranden voor de perrons zijn geplaatst en de meeste seinen staan op hun plaats. Aan de west zijden staat het seinhuis nu ook op z'n plaats en zijn er wat wissels toegevoegd om de mogelijkheden van rijden te vergroten.

19-09-2017: Het nieuwe project na de tractoren fabriek is het stadsdeel "Eckhausen" geworden. Het project is inmiddels afgerond. Zie voor een foto verslag hier . Ook veel bezig geweest met het uitzoeken van de werking en programmering van Qdecoder materialen.

21-02-2017: De tractoren fabriek is afgebouwd en het is een heel aardig complex geworden met veel bedrijvigheid. Zie hier voor een foto verslag

2-01-2017: In de afgelopen periode veel techniek klusjes afgerond en begonnen met de scenery van de baan. De scenery bouw was begin 2016 gestopt om eerst een serie technische punten aan te pakken. Nu is het weer tijd voor scenery bouw. Ik wilde met een klein projectje beginnen. Op de Bahnwerk module was nog een hoekje waar nog wat moest komen en daar verrijst nu een tractoren fabriek, voor details klik hier. Ook in de videotheek de film #14 en #15 geplaatst. 

29-11-2016: Vijf maanden geen wijzigingen op mijn web site gedaan omdat ik druk was met het uitvoeren van een 44 punts stappen plan (zie ook 8-07-2016) om de puntjes eens wat op de beroemde  i  te zetten. In de afgelopen jaren veel dingen aangebracht op de baan en niet afgebouwd. Nu eens een lijst gemaakt en die afwerken voordat er wat nieuws ter hand genomen zou worden. Enkele van die punten zijn:

   - Bedrading netjes maken en Boosters goed aansluiten,  

   - Het bahnwerk volledig oprationeel maken (is nu volledig operationeel),

   - Servo wissel aandrijvingen vervangen door Cobalt aandrijvingen, Zie hier voor Cobalt

   - WinDigiPet aanpassen etc etc.

Er zijn nu nog 8 punten over en die gaan in de komende weken opgelost waardoor.

In Januari weer beginnen met Scenery smiley

08-07-2016: De laatste tijd veel tijd besteed aan technische zaken. ik heb in de loop van het afgelopen jaar een lijst gemaakt met technische zaken die gedaan moesten worden om de bedrijfszekerheid te verhogen en het storingen niveau naar beneden te krijgen. Daar is de zomer periode uitstekend geschikt voor. Zo zijn er al weer diverse zaken afgerond. Alle wissels in Feldberg Zuid zijn nu optimaal afgesteld en het industrie spoor is gereed. Er rijden nu treinen op het Bahn Werk en de bedrading nu helemaal goed en afgewerkt waardoor daar geen storingen meer te verwachten zijn. Er zijn diverse video' s opgenomen van nieuwe loks die gekocht zijn (zie in de Video afdeling van deze site voor video #13).

08-04-2016:​ De spoorplan pagina aangepast met vernieuwede spoorplannen. De baan schoon gemaakt want ik wilde weer eens gaan rijden en met WinDigipet bezig zijn. Nieuwe WinDigiPet update naar 15.1 door gevoerd en de ZFA (ZugFahrtAutomatic) van mijn baan wat aangepast. Ik blijf moeilijkheden houden met servo' die niet stabiel de wissels schakelen. Nog een paar foto's in het album van 2016 geplaatst

23-03-2016: Foto's geplaatst in fotoalbum 2016. Naast de BayWa is een schuurtje met landschap gemaakt.

07-03-2016: Foto's geplaatst in fotoalbum 2016

22-02-2016: Momenteel gaat het snel met de bouw en de ideeën. Boven aan de Bergstrasse net na de bewaakte overweg (moet nog worden gebouwd) ligt een stuk "grond" alwaar ik een landbouwbelang had voorzien. Tijdens Rail2016 liep ik tegen een mooie Faller doos aan met een BayWa net wat daar op die plek kan komen. Zie hier de eerste foto's.

16-02-2016:  2 nieuwe web pagina's toegevoegd om de Bergstrasse en de Marktstrasse van het stadje Weitmühle te kunnen omschrijven 

12-02-2016: Een web pagina toegevoegd om de Bahnhofstrasse van Weitmühle  te kunnen omschrijven en direct een paar foto's toegevoegd met de laatste stand van zaken.

9-02-2016: Er is weer veel gebouwd na de laatste up-date. Vooral in het dal van de Weitmühle beek zijn veel activiteiten. Zo is de beek voorzien van groen en bodem, ook een sluis en watermolen zijn in aanbouw. Heeft het dal een Bierbrouwerij er bij gekregen en is begonnen met de bouw van het stadje Weitmühle. Het huizen bouwen neemt veel tijd in beslag en er zijn nu z'n 18 gebouwen gebouwd. Elk gebouw heeft zijn eigen stijl, kleur en karakter. ontstaan.

24-11-2015: Vandaag vele web pagina's aangepast en veel nieuwe foto's geplaatst. Ga naar "Het viaduct" in het hoofdstuk Weitmühle en de zijlijn en je ziet alle nieuwe beelden van een overweg, een viaduct, de eerste bovenleiding en nog veel meer of klik hier

12-10-2015: Nadat het Bahnwerk op de vaste baan is gemonteerd begonnen met de bouw van het dorpje "Weitmühle" (vertaling van mijn achternaam!). Weitmühle  is een dorpje aan de zijlijn met een halte. De bedoeling is dat daar enkele huizen met een kerk komen aan de doorgaande weg naar de Feldberg. Begonnen met de basis plaat te plaatsen en daar op een beek met rivier te bouwen. De beek komt onder het viaduct vandaan. Omdat het viaduct achter op de baan staat daar begonnen met de scenery. Eerst rotsen aanbrengen, rails ballasten, seinen plaatsen en dan begroenen. 

10-09-2015: De zomer zit er weer op en dus Modelbaan tijd begintNiet stil gezeten de afgelopen maanden maar vooral gereden en aan WinDigiPet gewerkt. Alle sporen zijn nu bereikbaar en het grote station heeft nu duidelijke personen en goederen sporen. Zie de 10 min durende nieuwe film #12 in de Feldberg Video afdeling. Ook het BahnWerk heeft wel aandacht gehad in de laatste weken. De slakkenput is gereed, de groen voorziening is op pijl gebracht. De komende week de elektrotechnische zaken afwerken en dan gaat het BW op de vaste baan.

03-04-2015: Vandaag een pagina bij gemaakt en het kolenvoorraad depot beschreven. De laatste weken gewerkt aan het maken van het kolen depot, zie de beschrijving hier.

31-03-2015: Erg veel gedaan de afgelopen maand. De belangrijkste aanwinst is geweest het aanbrengen van een geheel nieuwe achterwand, De voorbereidingen, de keuze en het monteren heeft veel tijd gevergd. Het mag dan ook wel gezegd worden dat het een enorme verbetering is ten opzichte van het oude. De Feldberg model baan heeft nu een erg realistische karakter gekregen. 

25-02-2015: Weinig updates de laatste tijd (mijn excuus) maar daar gaat verandering in komen. De komende maanden zal ik regelmatig de site bijwerken met foto materiaal over de bouw van het Bahnwerk. Het bahnwerk is op 13 december (2014) te zien geweest op Houten Digitaal. Door dat ik de aanvraag te laat kreeg is het Bahnwerk niet op Rail2015 te zien geweest (had de elektronica net afgebroken om op de vaste baan te bouwen). De Feldberg bahn rijd weer, in de afgelopen week is hij schoon gemaakt en alles is weer getest. Wijzigingen aangebracht in de software en er zijn nieuwe locomotieven op de baan gebracht. De E50 (Minitrix) en E10 (Fleischmann) zijn nieuwe uitblinkers. Het meeste werk in de afgelopen 3 weken is gaan zitten in het ontwikkelen van de nieuwe achtergrond voor de hele model baan. Besloten is om de nieuwe achtergrond te laten maken door JoWi. Het zal nog wel enkele weken duren voor hij gemonteerd kan worden op de bestaande achterwand. Ik ben er van overtuigd dat met de nieuwe achterwand de Feldberg Bahn weer een stap dichter bij is gekomen voor het geen ik voor ogen heb.

28-11-2014: Deze week een video gemaakt van het bahnwerk met draaischijf, verder de verlichting ingebouwd in de huizen en de loodsen. OOk heb ik het uiblaas gereedschap geplaatst bij spoor 3 en direct de omgeving voorzien van rail bedding. Verder veel tijd gespendeerd deze week aan de Intelligente draaischijf gedeelte binnen WinDigiPet. De draaischijf werkt nu naar tevredenheid. Zie de video in het de video sectie (het is al weer de 10e video)

12-11-2014:  De deuren van de ringlokloods moeten automatisch openen en sluiten als er een lok aan komt. Dat was wel enig uitzoek werk maar het functioneert mooi. Zie de video in de video sectie

10-11-2014: lange tijd geen update maar toch niet stil gezeten. Het Bahnwerk heeft inmiddels vorm gekregen en er zijn al heel wat motieven op aangebracht. Ook met WinDigiPet hebben we al weer heel wat "km" gereden. De draaischijf is ingebouwd en werkt tot op zekere hoogte (moet nog intelligent gemaakt worden). De ringlokschuppen, werkplaats, watertoren, bedrijfsgebouw en een fraai seinhuis zijn gemaakt een verouderd. Kort om veel gedaan en nog veel te doen. Kijk hier voor het Bahnwerk

12-07-2014: werken aan het Baahnbetriebswerk. De unit is nu zover gereed dat alle rails, terug melders, draaischijf en wissel besturingen technisch werken. De Easy Controle functioneert en er is communicatie met de Laptop. De komende week beginnen met het WinDigiPet gedeelte. 

09-05-2014: De laatste tijd niet veel gedaan aan het bouwen en mij even geconcentreerd op de de WinDigiPet  besturing van de baan. Ook heb ik weer wat nieuw materiaal toegevoegd aan het arsenaal van treinen en wagons. Vanaf begin maart ben ik nu eerst alle loks die op de baan staan aan het fotograferen zodat de foto's in WDP kunnen worden ingebracht. Dat is nu gereed en nu fotografeer ik ook alle nieuwe aanwinsten (loks en wagons (rijtuigen)) voordat ze de baan of vitrine in gaan. Recentelijk een nieuwe serie van Fleischmann gekocht met het thema Lorely. Daar probeer ik nu eerst een authentieke samenstelling van te maken.

13-03-2014: De baan is rond en rijd nu op alle sporen. Een eerste indruk wordt gegeven in de video "Bad Feldberg deel 7".

Hier de link:            http://www.youtube.com/watch?v=mPEiYHi28pk

Ook alle ander video' s van de Feldbergbaan zijn nu beschikbaar op de web site.

10-02-2014: Dit weekeinde (bijna) alle terugmelders aangesloten gekregen. Alle terugmelders van en naar de tunnelportalen zijn aangesloten en dus kunnen de treinen nu geheel digitaal rondrijden. Dit is een LIJLPAAL. De komende dagen de melders ook in WinDigiPet aanbrengen dan de rijwegen maken en de ZFA (trein automatiek) inrichten en dan zou het maar zo kunnen dat komende weekeinde de baan gepoetst moet gaan worden omdat er gereden gaat worden van en naar station Bad Feldberg (over 2 sporen) Daarna servo' s inbouwen en elke keer weer een spoor er bij zetten.

6-0202914: Het aansluiten van de terug melders neemt veel tijd in beslag vandaar weinig updates op de site. De status is nu zo dat het station Bad Feldberg is aangesloten en dat ik momenteel de aan sporen naar het station aan het aansluiten ben. De laatste terug meld modulen van LDT zijn binnen en gesoldeerd. Ze zijn al weer gemonteerd op het 3e bord.

3-12-2013:Begonnen met het aanleggen van de overige sporen op het station Bad Feldberg. De aansluiting naar de zijlijn is nu ook gereed. Ook heb ik eens een proefopstelling gemaakt van de achtergrond. Deze achtergrond had ik al enkele jaren geleden gekocht in Dortmund en ik denk dat dat hem wel zal worden. Zie hier foto's van de achtergrond proef

21-11-2013: Veel werk verzet in de afgelopen maand. Kurk platen voor de ondergrond gelijmd. Kritisch naar het baanplan gekeken en nog enkel wijzigingen door gevoerd, Begonnen met de rails te leggen. De stand van zaken is nu zo dat ik de baan dubbel sporig rond heb. Dat betekent dat de treinen nu volledig rond kunnen rijden en dat alle schaduw stations en het grote station Feldberg met elkaar zijn ver bonden zie hier een filmpje:

 yes   http://www.youtube.com/watch?v=T4hJMO9mgrQ  yes

14-10-2013: Nu de 2 hoofd lijnen op niveau 3 zijn was het van belang ook de aansluiting van de zij lijn op niveau 3 te krijgen. De aansluiting van de zijlijn is gewijzigd naar het huidige baan plan. Ook de spiraal is nauwkeurig afgesteld en er is test gereden met stoom locomotieven en diesel treinstellen. Zie hier het verslag.

09-10-2013: Zo de zomer is voorbij dat betekent weer wat meer tijd voor de model baan hobby. De laatste tijd heb ik de aansluiting van niveau 2 naar het niveau 3 gemaakt aan de zuidzijde van het station. Daar moest een 20 cm overbrugt worden en dat is gedaan met een royale keerlus (2 lussen). foto's hier

Daarna begonnen met het definitieve baanplan voor het station Feldberg. Nadat ik een 1 op 1 uitdraai had gemaakt van het oude oorspronkelijke plan bleek dat dat dat niet paste ook moest er een beter plan komen. Daardoor het hele plan op de kop gezet en verbeterd. Zie hier voor de eerste foto's van het stations emplacement.

02-07-2013: Recentelijk begonnen met het maken van een rail plan voor het zichtbare deel van de baan. Het stations emplacement is nu gereed en heb ik op de web site geplaatst.  

26-06-2013: De laatste tijd geen updates op de site gedaan no. Dat komt eigenlijk omdat ik bezig was met het aanleggen van mijn laatste schaduw station (SBHf Barth). Dat heeft veel meer tijd in beslag genomen dan ik had voorzien maar ja er zijn dan ook weer vele (voor mij) nieuwe dingen ingebouwd zoals een draaischijf en ontkoppel rails. Nu het schaduwstation af is gaan we na de zomer beginnen met het niveau 4 en daar moet het gaan gebeuren smiley. Het plan is gereed en er is ruimte voor een mooi station met 6 sporen een post en goederen afhandeling. Het baanwerk met industrie is ook vertegenwoordigd en er is een mooie parade baan. Kortom een aardig geheel denk ik. Op deze pagina zie je het plan. 

18-01-2013: Bezig met het aansluiten van alle terug melders en wissels. Dat is een aardig karwei om dat ook alle elektronica eerst nog gesoldeerd moeten worden. Ook ga ik gebruik maken van een schakel bordje en wel de SA-DEC4-DCC. Deze ga ik toepassen om de ontkoppel rails makkelijker en betrouwbaarder te laten schakelen door WinDigiPet. De vorderingen met de draaischijf schieten niet op, helaas werkt de draaischijf technisch nog niet en kan ik dus ook niet de werking binnen WinDigiPet gaan testen.  

02-01-2013: De kerst periode weer eens goed kunnen gebruiken om het aantal rails op de baan wat uit te breiden. In totaal is er ca 40 meter rails bij gekomen. Station "Barth" heeft nu alle rails en wissels die het nodig heeft. Ook alle 10 de ontkoppel rails zijn geplaatst. Een tijd lang bezig geweest met het testen van het automatisch ontkoppelen van treinen binnen WindigiPet. Een video film hoek gecreëerd binnen de web site (dit op verzoek van mijn neefje uit Ede). Op fotografische gebied een line up gemaakt met alle (14) V200 loks.

20-12-2012: De nieuwe PC is geplaatst en in kon binnen een uur weer met de baan rijden. De PC is nu voorzien van Windows7 dus we kunnen er weer een aantal jaren van genieten. Booster2 is geplaatst en de eerste terug melders van station Barth zijn aangesloten. Nu bezig met het aansluiten van de eerste ontkoppelrails op de sporen 1 - 10 van schaduwstation Barth en het laten stoppen van de trein op de juiste plaats zodat er ontkoppeld kan worden. Acitviteiten:  SBhf Barth en Treindienstleider

09-12-2012: Deze week geconstateerd dat mijn PC waarschijnlijk niet helemaal goed is. Heb daarom een nieuwe PC besteld deze komt volgende week. Wel een 2e Booster geplaatst en aangesloten. Deze booster van LDT-DB4 zal station Barth gaan voorzien van stroom. Ook de muurplaten bevestigd, zodat ik de rest van de elektronica kan gaan plaatsen (10 terug meld borden {80 terug melders} en ca. 12 wissel borden {48 wissel besturingen} 

03-12-2012: Veel gereden met de baan. De meeste foutjes zijn nu wel uit het WDP programma gehaald en het rijd lekker soepel. Veel aandacht gaat uit naar de inbouw van de Draaischijf met DynaSys elektronica. De combinatie DynaSys en WinDigiPet is in ontwikkeling en ik test het als eerste op mijn baan (demo software van WDP).

05-11-2012: De afgelopen tijd bezig geweest met de bouw van het schaduwstation Barth. Dat had grote gevolgen voor de WDP software en dus moest dat in zijn geheel bewerkt worden om het nieuwe station toegang te verschaffen. Veel gereden in de afgelopen week om alle kleinen foutjes er uit te halen.

01-10-2012: Weer een mijlpaal de website is vernieuwd en voorzien van de aller nieuwste software. Nu kan de website weer up to date gemaakt worden het geen vanaf begin augustus niet het geval geweest is.

02-08-2012: Begonnen met een grote uitbreiding van de baan. Schaduwstation Barth heet het nieuwe project en is noodzakelijk om gebouwd te worden voor dat ik de hoofdlijn kan gaan afbouwen.

27-06-2012: De website was in gevaar. Eind maart hoorde ik dat de Website hoosting zou stoppen. Nu is er een oplossing en we gaan verder. In de nabije toekomst zal wel e.e.a. er iets anders uit gaan zien maar we gaan gewoon verder met posten.

21-03-2012: De rouwstoet verder afgebouwd en de compositie uitgebreid

13-03-2012: Preiserlinen geschilderd voor de rouwstoet.

22-02-2012: Carnavals weekend en dus een paar dagen vrij. Heb een bezoek gebracht aan Railz in Rotterdam (wat valt dat zwaar tegen qua scenery!). Begonnen met het maken en aanleggen van de wijngaard.

16-02-2012: Een nieuw sporen plan gemaakt voor het station Feldberg en de begroeing van en rond het kasteel ter hand genomen tevens op het terrein van de burcht een kerkje met begraafplaats ingericht.

24-01-2012: Over de kerst en nieuw jaar zijn er weer een aantal dingen toegevoegd aan de boerderij en haar omgeving. Zo is er een melkvee- en een hooiweide bij gekomen en is er een nat moeras bij gekomen.   

26-12-2011: Een moestuin bij de boerderij aangelegd.

18-12-2011: bij een boerderij behoord ook een akker en wel een met aardappels. De boerderij uitgebreid met een varkens hok.

11-12-2011: Op een klein hoekje een kippenrestaurantje gemaakt waar je kipkuifjes kan eten en het 2e deel van het dennenbos gereed gemaakt, boerderij "Feldhof" op de zijn plaats bevestigd en begonnen met de vegetatie achter de boerderij.

27-11-2011: Van de week wat bebossing op de alm aangebracht en de rotsweide voorzien van wat groen. Tevens  de ondervegetatie gemaakt voor het open dennenbos en er enkele dennen gepoot. Foto' s geplaatst in het fotoalbum

21-11-2011: 19 en 20 november deelgenomen aan een seminar voor "Landschapsbouw" bij Wolfgang Langmesser.  Daar heb ik weer veel geleerd en een diorama gebouwd. Het gaat om de details.

16-11-2011: Het lagere deel voor het bos voorzien van gras. Een deel moet weide worden en een ander deel moet een soort begroeide rots weode worden met dennebomen.

09-11-2011: Het bos op de achtergrond vorderd gestaag het hoogste gedeelte is voorzien van de vegetatie en er is een uitkijk hut geplaatst.

30-10-2011: De bosgrond aangebracht op de Feldberg en begonnen met het aanbrengen van de eerste dennebomen.
18-10-2011: Een deel van de Feldberg voorzien van kleur en begonnen met het aan brengen van de fundering voor de Feldhof.

10-10-2011: Veel kunnen doen de afgelopen week (de herfst is begonnensmiley). Rotsen geplaatst op de Feldberg en een boerderij geschilderd. Ook de boerderij voor proef op de berg geplaatst.

25-09-2011: De Feldberg begint zijn vorm te krijgen het gaas is gespannen en op een deel is al het gipsverband aangebracht. Er zijn bomen besteld en de verlichting van de huisjes is besteld.

15-09-2011: Diverse bladzijden van de website geactiveerd met name in het rollende materiaal gedeelte.

12-09-2011: De plaats van de "Feldburcht" bepaald, de verlichting in het kasteel aangebracht en de muren voorzien van een ander kleurtje. Tevens het ballasten afgemaakt en twee tunnels ingebouwd.

02-09-2011: Diverse wijzigingen op de website gedaan en 2 nieuwe pagina's geopend voor Station Kleinstad op de Baanwerk module. Ook nieuwe foto's in de foto gallery geplaatst. 

30-08-2011: Begonnen met het plannen van de berg boven de grote spiraal. Allereerst eens een schetsje gemaakt en van daaruit een 1:10 papieren modelletje.  

17-08-2011: Vakantietijd en een reis naar Australië hebben er voor gezorgd dat er aan de baan niet veel is gedaan. Veel kleine klussen zoals eerder vermeld zijn gedaan (er liggen er nog wel enkele te wachten hoor). Gedurende de vakantie besloten dat er in het komende jaar 2 grote projecten gaan plaats vinden:

           1) De bouw van de berg rond de grote spiraal met scenery

           2) De afbouw van niveau 0 ten behoeven van het opstel station.

Het stations project is door geschoven omdat ik denk dat het beter is eerst het onderste niveau gereed te maken.

07-07-2011: Nieuwe foto´s geplaatst in het fotoalbum van de Feldbergbaan

28-06-2011: Ik ben begonnen met het doen van vele kleine klusjes. Deze klusjes waren blijven liggen in de afgelopen jaren. Zo zijn er de volgende puntjes aangepakt of opgelost: nog 4 RMK aansluiten, 2 wissels aansluiten, Camera geplaatst bij binnen komst Nordhausen etc etc. Als deze klusjes klaar zijn dan kan ik beginnen met het bouwen van de berg rond en boven mijn grote spiraal.

13-06-2011: Even weer enkele weken niet veel kunnen doen door dat ik op reis was. Gelukkig in het Pinksterweekend toch wat ruimte om de spiraal van de zijlijn af te bouwen.

10-05-2010: De Unterbergen paradebaan herkenbaar in de website gemaakt met een foto verslag en begonnen met de bouw van de spiraal in de zijlijn. De beschijving van de zelfbouw grasmaster geplaatst.

01-05-2011: Op koningendag een set met dubbeldekrijtuigen gekocht van MKM models en begonnen met de spiraal van de zijlijn aansluiting.

23-04-2011: Begonnen met het vervaardigen van eigen bomen en struiken

19-04-2011: Alle rails van de Unterbergen paradebaan zijn voorzien van roest. Verder gegaan met het groen maken van de parade baan. Nieuwe foto's geplaatst in Album.

27-03-2011: Begonnen met de rails te voorzien van roest. Tevens mijn laatste nieuwe lok gefotografeerd een BR78.510 van Fleischmann.

19-03-2011: Door het mooie weer van de afgelopen week niet veel gedaan aan de baan. Wel 2 Fleisschmann wissels vervangen die niet meer goed functioneerde. Mijn laatste aanschaf is de VT92.904 van Minitrix (12097)

10-03-2011: Foto's van de baan toegevoegd aan het foto album

06-03-2011: Begonnen met de bouw van het stations gebouw van Bhf Feldberg en zo hier en daar wat groen aangebracht. Tevens de baan weer laten rijden nu de rotswant zodanig gereed is dat er weer treinen kunnen rijden. Nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de web-site t.bv. Bhf feldberg.

27-02-2011: Mijn voorraad scenery producten uitgebreid.

24-02-2011: De begroeiing aanbrengen neemt veel tijd in beslag. 

10-02-2011: De laatste weken vooral bezig geweest met het maken van de rotswand. Vandaag het eerste groen op de baan.smiley Dit is een mijlpaal te noemen.

30-01-2011: Het gipswerk aan de rotswand is gereed en de wand is geschilderd met Granietverf.

24-01-2011: Na een langdurige vakantie in Africa weer eens een lekker Moba weekendje. De beurs in de Rijnhal bezocht en een nieuwe VT11.5 aangeschaft. Ook weer aan de rotspartij verder gebouwd. Klik op rotsen voor een update met foto's hier beneden. 

12-12-2010: Begonnen met het aanbrengen van rotsen.

04-12-2010: Voor het eerst ballast aangebracht op de baan

27-11-2010: Diverse dingen aan de website gedaan en foto's van Minitur-Erlebniswerlt, Keulen2010 en Eurospoor2010 toegevoegd.

20-11-2010: Deelgenomen aan een seminar voor dioramabouw, Dat heb ik gedaan bij de mensen van de grote N spoor showbaan in Dietenhofen. Zie mijn verslag in de Download sectie. Dit seminar kan ik iedereen aanraden. Het geeft een inzicht over bergenbouw, huisjes weatheren, gras aanleggen, water op de baan etc etc. Het verslag heb ik uitgebreid gemaakt zodat ik zelf een handleiding heb en niets meer vergeet in de komende maanden.

14-11-2010: Het was een echt treinen weekend, regen, regen en nog eens regen en de lijst met de te doe dingen was groot, dus deze week gewerkt aan zeer veel projectjes. De meeste kwamen neer op het weg werken van losse bedradingen, 3 camera's geplaatst voor de bewaking van de schaduwstations (nog 2 te gaan) en de infrastructuur op het elektronicabord van de Noord Module aangepast zodat er in de toekomst nog 7 servo printplaten geplaatst kunnen worden: 1x van het type S8DDC/Mot en 6x S4DCC/Mot-Herz. Totaal goed voor 32 wissels voor het station Feldberg ingang noordzijde.

07-11-2010: Deze week weer de PC voor camerabewaking geinstalleerd en wat rond gereden met de baan. Afgelopen zaterdag de WinDigiPet bijeenkomst bij gewoont in De Meern en verder de planning van Feldbergstad eens ter hand genomen. Daar valt nog veel te plannen voordat de eerste spade in de grond gaat.

31-10-2010: Van de week drie servo motoren geplaatst op een plek war ik niet meer bij kan als ik er een stad boven ga bouwen. De servomotoren zijn dan ook op afstand geplaatst op een plek waar ik altijd bij kan. Zie voor het verslag hier

27-09-2010: Verder gegaan met de servo aansluitingen. Montage plaatje gemaakt voor de aansluiting. Zie de foto's in het hoofdstuk servobesturing

19-09-2010: Gewerkt aan de bevestiging van de servomotortjes en naar de N beurs in Lochum geweest. Daar mijn eerste PECO rails en wissels gekocht voor het station Feldberg. Tevens twee nieuwe aanwinsten ee BR24 en BR38 welke later op de zijlijn gaan rijden.

12-09-2010: Van de Noordbaan maar eens alle schakel modules op een rijdje gezet zodat ik de montageplaat af kan maken. Het blijkt dat ik nog 5 S-Dec4 borden nodig heb voor de seinen en nog 2 servo modulen voor de wissels om alles te kunnen schakelen. 

05-09-2010: Na een lange zomer stop weer lekker begonnen. De baan schoon gemaakt. Lekker gereden en het hele weekend gestoeid met WinDigiPet. Vooral geconsentreerd op het gebruik van het Lok-ID 0 profiel. Daarmee enkele honderden (normale) profielen kunnen laten vervallen. Afgelopen week voor mijn verjaardag een lok BR18.4 gekregen met veel geluids mogelijkheden en deze geintegreerd op de baan.

05-07-2010: De afegelopen tijd door de warmte niet veel gedaan, toch wel een paar dingen begonnen. Zo heb ik een test gedaan om te bepalen welke ballast ik ga gebruiken langs de baan en heb ik een figuurzaag gekocht zodat ik tunnel protalen kan gaan maken. Afgelopen zaterdag de 5e WDP gebruikers dag bijgewoont. De volgende is op 11 september.

24-05-2010: Afgelopen week een nieuw treinstel gekocht, de ET87 van Minitrix en dit weekend voorzien van een decoder. Het treinstel rijd bijzonder mooi en gaat rijden van en naar het station Lowald.

21-05-2010: Verder gegaan met het servo aansturen van de wissels. Tekening gemaakt van de beugel waar de servomotor in geplaatst wordt voor de bevestiging aan het frame van de baan. Voor het maken van de beugels (40 in totaal) een freesbankje gekocht van Proxxon (MF70) en natuurlijk begonnen met het verkennen van de mogelijkheden.

09-05-2010: Veel dingen gedaan in de afgelopen we(e)k(en). Zo was er op 1 mei jl. de 4e WDP gebruikers bijeenkomst in De Meern en had ik afgelopen vrijdag bezoek van enkele WDPers bij mijn baan. Afgelopen week begonnen met het uitproberen van de servo besturing en heb ik verder vandaag en gisteravond de software van de baan verder gebouwd zodat er nu ook treinen in het station Lowald stoppen. 

18-04-2010: Naar de Udense modelspoordagen geweest. Prima verzorgde N banen en Gert Meppelink ontmoet en de link naar zijn web site aangebracht. 

15-04-2010: Deze dag naar de beurs in Dortmund geweest. Bijzonder mooie banen gezien en veel te kopen.

06-04-2010: De afgelopen tijd besteed aan het opbergen van lege doosjes in de kasten boven de baan. Dit was het paasweekend 2010 en op 2e paasdag naar Gerolstein (Duitsland) geweest waar met pasen veel te doen was met stoomlokomotieven in het kader 175 jaar Duitse spoorwegen.

21-03-2010: Het baan gedeelte op niveau 3 rond gemaakt zodat ik dat deel van de baan kan laten rond rijden. Dat houdt ook in dat het parade traject nu ook gebruikt wordt. Door dat in dit traject de rails zijn gelegd kunnen er ook weer 4 loks meer rijden. Enkele loks had ik nog in de "voorraad" en die ben ik nu digitaal aan het maken. Ook dienen de loks dan in de lokdatabase van WDP gebracht te worden, foto's maken en in leren voor het Km/uur bedrijf zijn dan allemaal noodzakelijk.

03-03-2010: Even weer weg geweest maar toch wel weer wat gedaan in de afgelopen weken. De spanten geplaatst op de Feldbergmodule. Nu kan ik het parade spoor aanleggen van de Feldberg module. Tevens kan ik nu een plaat op de spanten maken zodat ik langzamerhand met de achterwand bebouwing kan starten maar voor het zover is eerst nog andere projecten afronden. 

14-02-2010: De afgelopen weken veel tijd besteed aan de nieuwe WinDigiPet software. Afgelopen weekend de eerste 6 spanten geplaatst op de Feldberg module zodat daar de paradebaan op niveau3 en daar boven het station Feldberg kan komen.

08-01-2010: De hele week bezich geweest met het laten rijden van treinen op de baan. Begonnen met de nieuwe software versie WinDigiPet 2009. Lokomotieven ingeleerd zodat ze met de nieuwe Km/uur kunnen rijden. In Wintrack een nieuwe versie voor het grote station gemaakt.

01-01-2010: Gelukkig nieuw jaar. De achterwand en het opbergsysteem zijn nu gereed, ook de LED verlichting is nu boven de baan aangebracht. De komede dagen de baan schoon maken en dan gaan we weer rijden.

29-12-2009: Bezoek gebracht aan de tentoonstellingsbaan: Modellbundesbahn in Bad Driburg.

25-12-2009: Eindelijk was het dan zover, de blauwe kleur kon op de achterwand geschilderd worden en het resultaat mag er zijn.

20-12-2009: Komende week veel tijd, omdat ik vakantie heb. Hopelijk kan ik de achterwand en het opbergsysteem afmaken zodat de treinen weer kunnen gaan rijden. 

13-12-2009: Het frame, verlaagdplafond en de achterwand in de grondverf gezet. Overige houtdelen berekend.

06-12-2009: Veel zakelijk weggeweest en de tijd die over was gebruikt voor de tuin en familie beslommeringen. Nu dan toch weer tijd om te bouwen. De achterwand op de Noord- en Feldberg moduelen is geplaatst en het verlaagde plafond er boven neemt nu ook vormen aan. 

24-05-2009: Na een langerijs naar Japan en Australie nu tijd om de achterwand af te bouwen. Zie foto's in diashow

18-04-2009: Begonnen met de achterwand aan te brengen, dat is een heel karwij. Nu kan ik niet meer rijden daar de achterwand een grote ingreep is en ik de treinen van de baan haal.

13-04-2009: De eerste tunnelbuis gemaakt

29-03-2009: Begonnen met de zijlijn op de Noord-module

23-03-2009: Ondanks het mooie weer toch wat gedaan. De aansluiting vanaf de grote spiraal naar de bergmodule gerealiseerd.

08-03-2009: De tijdelijke bedrading is nu allemaal goed aangelegd. Het paneel op de Noord-module ziet er nu goed en fatsoenlijk uit. Zie foto in het fotoalbum.

27-02-2009: Deze week maar begonnen met de bedrading onder de baan eens te fatsoeneren. Hoog bezoek gehad (foto in het foto's album). De wissels van Nordhausen aangesloten en werkende gemaakt.

15-02-2009: Lekker kunnen werken en leuk bezoek gehad. Begonnen met het goed leggen van allerlei draden, die nu profisoriesch waren aangesloten,  maar hun test hadden doorstaan. 6 nieuwe LDT magneet artikel decoders geplaatst bij de Noord-module, zodat de uitrijwissels van Nordhausen kunnen worden aangesloten. 

08-02-2009: Twee nieuwe treinen op de baan gebracht (E10 en BR86). Het aantal rijdende treinen is nu opgelopen tot 23. Het plan is om ook de grote spiraal als schaduwstation te benutten. Door het drukker te maken worden automatisch treinen in de spiraal gebufferd en dat werkt goed. Elke keer als een trein uit de spiraal vertrekt schuiven de andere een blok op (mooi gezicht).

02-02-2009: Een lange tijd (14 december t/m 12 januari) doorgebracht in Zuid Afrika en dit weekend weer de draad opgepakt. Begonnen met de afbouw van het schaduwstation Norhausen. De treinen weer laten rijden en diverse aanpassingen gedaan in de WDP software. De software wijzigingen die ik tijdens de vakantie heb aangebracht getest.

07-12-2008: De eerste spanten op de Unterbergen module geplaatst, zodat het spoor van niveau 3 geplaatst kan gaan worden. Tevens de onderweg gemaakte WinDigipet software geplaatst en uitgeprobeerd. De spiraal naar boven en weer terug is nu in gebruik. Nog veel profielen maken en dan loopt het.

08-11-2008: Op niveau 4 een tijdelijk spoor aangebracht zodat de treinen uit de keerlus weer naar beneden kunnen rijden.

26-10-2008: De wisselstraat aan de ingang van station Unterbergen vervangen en een directe verbinding gemaakt met station Lowald. Tevens de Minitrix wissels vervangen door Fleischmann wissels.

22-10-2008: Verlichting geplaatst bij de schaduw stations Lowald en Nordhausen met LED verlichting.

11-10-2008: Begonnen met het bouwen van het grote viaduct op de Noordmodule. 

10-10-2008: Videobewaking aangebracht bij de uitgaande sporen van schaduwstation Lowald.

05-10-2008: Spanten aangebracht op de "Noordmodule" zodat het station Nordhausen verder afgebouwd kan worden. De treinenbeurs in Houten bezocht en daar een V300 gekocht van Minitrix. Thuis voorzien van decoder en het is een prachtige lok, direct op de baan gezet voorzien van 14 olie wagons.

28-09-2008: Rails aangebracht voor station Nordhausen

21-09-2008: Bezoek gebracht aan de grote modelbaan van Paul Haefner in Duitsland. De Feldbergbaan laten rijden om te perfectioneren veel kleine gemene foutjes verbetert. 

14-09-2008: Begonnen met de bouw van station Nordhausen.

07-09-2008: Op de "Noord module" begonnen met het uitwerken van de spanten voor de bergen.

24-08-2008: De keerlus, op niveau 2, rond de grote spiraal aangelegd naar station Nordhausen Dat is het andere einde van de hondebot.

20-08-2008: Nu de grote spiraal op de "Noord module" gereed is begonnen  met het bouwen van het schaduwstation Nordhausen op niveau 2 van de "Noord module".    

10-08-2008: Na enkele weken vakantie de cirkels aangesloten op de LDT bezetmeld modules en deze in WinDigipet software benoemd

17-07-2008: De 7e cirkel is ingebouwd en we zijn nu op hoogte niveau 4

13-07-2008: De 6e cirkel gebouwd

08-07-2008: Bezoek gebracht aan de Severn Valley Railway (UK)

06-07-2008: Bezoek gebracht aan de ZLSM in Zuid-Limburg

29-06-2008: De 5e cirkel gebouwd

25-06-2008: De reeds op Intermodelbouw (2007) gekochte Lux stofzuiger en railreinigingswagen uitgeprobeerd. Werkt bijzonder goed. Nu integreren in de WDP besturing.

22-06-2008: Met vaderdag een nieuw TFT beeldscherm gekregen (1920x1200, 24inch) en deze aangesloten. De 4e cirkel gebouwd en alle andere cirkels gezaagd.

15-06-2008:  6 nieuwe RM-GB-8 terugmeld modules van LDT op de Noordmodule bij geplaatst. Door de uitbreiding van de Noordmodule met 7 keerlussen voor 2 paralellesporen, is er behoefte aan 28 extra terug meld contacten.

25-05-2008: De afgelopen 2 weken de bouw van de spiraal op de Noordmodule maar weer eens opgepakt. De bouw vorderd gestaag en ik heb nu 2 1/2 cirkel klaar. (zie foto)

16-04-2008: Langetijd niet veel op de baan kunnen doen door werkzaamheden in het buitenland. De afgelopen dagen voornamelijk met WDP bezich geweest. De besturing van het station Unterbergen en station Lowald zodanig gemaakt dat treinen automatisch vertrekken uit station Unterbergen en dat een leeg spoor weer door de treinen van Staion Lowald worden aangevult. 

20-02-2008: De afgelopen maanden erg veel weg geweest en niet echt aan de baan gebouwd. Wel de storing met de wissels opgelost door een UPS in de 220V voeding van de baan te plaatsen. Echter er vond weer een andere storing plaats en wel dat alle treinen met een standaard Fleismann decoder hun geheugen verloren. Ook dat is denk ik opgelost. Door de baan en de EasyControl niet tegelijk in te schakelen maar duidelijk na elkaar te voorzien van 220V. Er zijn echter nog 4 loks waarvan ik de decoder niet goed krijg!

In WDP het Schaduwstation Unterbergen geautomitseerd zodat de treinen 1 voor 1 wegrijden zodra een andere trein het station binnenloopt. De schakeling is gemaakt met de "Stellwerkswarter".  

16-12-2007: Nadat de laatste schakel modules geplaatst waren en de baan "mechanisch en elektrisch" werkte, begonnen met het aanpassen van de software in WinDigipet. Er rijden nu 17 treinen volgens een bepaald schema. Helaas moet ik constateren dat de S-DEC-4 schakel modules het laten afweten door een probleem. Hierdoor kan ik niet  bedrijfszeker rijden.

02-12-2007: De laatste 4 LDT modules (wisselbesturingen) zijn in de afgelopen tijd gesoldeerd en onder de baan ingebouwd. Alle wissels van de binnenkomende sporen in station Lowald zijn aangesloten.

25-11-2007: Alle RM contacten op niveau 0 van de noordbaan op funtie getest en de eerste rijwgen aangepast zodat de Noordbaan ook funtioneel in WinDigipet kan worden ingezet.

11-11-2007: Begonnen met het aansluiten van de wissels op de noord-baan. In totaal moeten er 21 aangesloten worden. Naar de modelspoorbeurs in Houten geweest om nog wat LDT elektronica bij Jaap Kramer op te halen. 

04-11-2007: De bouw van de electronica vordert gestaag, reeds 41 terugmelders op de noordbaan aangsloten. Ik kan nu weer voor de eerste keer (sinds eind april) zinvol rijden op de baan. De Windigipet update Pro X.2 geinstalleerd. 

21-10-2007: Begonnen met het solderen van enkel RM-GB-8 modules en deze geplaatst onder de baan. Direct getest en in het WDP scherm geplaatst.

14-10-2007: Na al die mooie weekenden (goed om in de tuin te werken!) van de afgelopen periode weer eens wat gedaan aan de baan. Een reeds lang geleden gekochte HSI-88 (RS232) module van LDT ingebouwd zodat ik nu 3 strengen van terug meld contacten kan maken. Tevens begonnen met de electronica aan te leggen van de Noord module.

23-09-2007: De aansluiting van de "oude parade baan" naar station Waldbron gemaakt. Alles voorzien van kurk zodat in de komende tijd rails gelegt kan worden in Waldbron. In Win-Digipet een geheel nieuwe baan layout gemaakt (het oude was alleen een proef met station Unterbergen).

16-09-2007: Dit weekeinde begonnen met station Waldbron en de bruggen van Waldbron op de baan geplaatst, naar Lochum geweest voor een N treinen beurs en op het web gezocht naar Styrodur en kurk materialen.

02-09-2007: Alle rails en wissels van station Lowald liggen nu op hun plaats en zijn vast gemaakt aan het dempingskunststof. Begonnen met de bouw van de twee brugdelen bij station Waldbron. 

26-08-2007: De afgelopen tijd in Brazilië geweest, maar dit weekend gewerkt aan het leggen van de sporen in het station Lowald.

10-08-2007: De verbinding van statio Waldbron naar station Lowald gemaakt en een begin gemaakt met de aanleg van station Lowald.

31-07-2007: Tijdens de vakantie in Noord Italie onze dochter in Insbruck opgehaald en zowaar een grote modelbaanwinkel. De BR64 van Fleischmann was daar in digitale DCC vorm en kon ik niet laten liggen. Tevens waren ze goed voorzien in modelhuizen.

08-07-2007: Begonnen met de bouw van de keerlus "Noord"

01-07-2007: Lange tijd niet aan de baan kunnen werken. Als er toch aan gewerkt werd, dan was het dingen uitproberen met WinDigipet. De afgelopen week het frame van de "Noord module" afgebouwd en geplaatst.

29-04-2007: Voor de nieuwe noord vleugel begonnen met het bouwen van de eerste van 3 bruggen.

21-04-2007: De nieuwe WinDigipet Pro-x software geinstalleerd.

19-04-2007: Bezoek gebracht aan de beurs "Inter model bouw"in Dortmund.

Dit jaar waren de banen verspreid over de hallen (vind ik niet zo'n goed idee). Enkele banen waren prachtig om te zien en te fotograferen

14-04-2007: Had twee wissels nodig en heb voor de verandering maar eens Fleischmann genomen in plaats van Minitrix. Ik heb zo nu en dan wat problemen met de wisseltongen, die niet goed aansluiten in de gebogen stand. Heb ook een nieuwe lok gekocht de E19.0 van Fleisschmann. Dit is mijn eerste E-lok in de periode III.

07-04-2007: Begonnen met de bouw van het middendeel. Tekening gemaakt van de spanten voor de onderbouw.

01-04-2007: Weekend IJsland

25-03-2007: Dit weekend was het goed tuin weer, maar ik heb toch tijd gehad om de bocht voor Bhf Unterberg te veranderen zodat daar het middendeel niveau 0 op aangesloten kan worden.

20-03-2007: Begonnen met de bouw van het middendeel. Een nieuwe set poten voor onder het frame was noodzakelijk.

11-03-2007: Verder getest met Win-Digipet en een TL armatuur bij geplaatst, te weinig licht.

04-03-2007: Veel werk gedaan. De Intellibox vervangen door een TAMS controler. De problemen met de IB zoals het "Geesten rijden" zijn nu voorbij. Ook een 150VA booster geplaatst.

25-02-2007: Deze week vooral bezig geweest met het zoeken naar de oplossing voor het "Geesten rijden" op de baan. Via het Win-Digipet forum nog al wat goede suggestie gehad.  

18-02-2007: zaterdag in de Rijnhal een nieuwe VT402 gekocht van KATO. Een waar super model (digitaal met sound). Verder gewerkt aan het vinden van een probleem op de baan: Lok's gaan automatisch rijden zonder dat ze daar opdracht voor hebben. De baan verder ontworpen met het WinTrack ontwerpprogramma.