Kolen bevoorradings depot
Kolen bevoorrading:
De kolen bevoorrading van een BahnWerk is natuurlijk van groot belang. Daar het BW niet al te groot is uitgevallen heb ik dan ook een beperkte kolen bevoorrading gemaakt. Toch heb ik gekozen voor een kraan en kolenweegbunker. Dat vond ik mooi en het past nu ook wel in het geheel. Hieronder een foto verslag van de bouw.
Aller eerst de weegbunker en de kraan gebouwd. Beide komen uit een doos van Faller en wel met het nummer N2137. Alle onderdelen hebben een verfje gekregen om het plastic effect kwijt te raken en om een wat meer natuur getrouwe kleur te krijgen. De bouw is niet moeilijk maar ook niet gemakkelijk daar er zeer veel kleine onderdelen in dit pakket zitten die nauwkeurig geplaatst dienen te worden tot een geheel.
Het kolendepot heb ik in eigen beheer gebouwd. Het is ontstaan uit diverse materialen waarvan de volgende het belangrijkste zijn geweest,
Bodemplaat van 2mm Styrofoam
H profilen van "Evergreen" #283
Balsa hout 2 x 1 mm (met gele punt)
Kolen van ASOA # 1063
Diverse soorten verf van Revell en Vallejo
Nadat de plaatst en de omvang van het depot was bepaald ben ik begonnen met de bodemplaat te snijden. Daarna zijn alle H profielen gesneden en bevestigd op de bodemplaat. Uit diverse bladen heb ik het voorbeeld gehaald en ook op diverse forums staan goede voorbeelden hoe een kolen depot er uit zou moeten zien.
Nadat de staanders zijn geplaatst en geschilderd (Revell 83) begint het monniken werk om de balsa houtjes op maat te snijden en deze tussen de staanders te monteren.
Diverse keren heb ik een z.g.n. "Stell probe" gemaakt om te kijken hoe ik e.e.a. wilde gaan opstellen en hoe de opstelling er uit zou moeten zien met de onderdelen die ik gemaakt had. Daardoor is de kraan niet aan de achterzijde gekomen maar aan de rechter zijde. Ik wilde namelijk ook later nog het goederen depot goed kunnen blijven zien.
Belangrijk voor mij was dat de hoogte van het depot klopte en dat de afmetingen ook natuurlijk zouden gaan worden. Daardoor moest de hoogte van de wand onder de hoogte van de locomotief tender blijven. Ook wilde ik het gemetselde muurtje van de Faller kit integreren. Daarna was het de beurt aan de verven. Ik gebruik zowel verf als wash. De eerste kleuren zijn van wash en daarna ga ik met zeer verdunde verven verder.
Duidelijk zijn de diverse stadia te zien in kleur. Het is van belang dat ze goed drogen voordat je weer de volgende bewerking gaat doen. Nadat het geheel was voorzien van kleur heb ik het binnen werk van de kolendepot gemaakt. Dat bestaat uit 2x een blokje Styrofoam. Die heb ik bijgesneden tot dat er een natuurlijk lijkende heuvel ontstond. Die heuvel moet natuurlijk mooi passen in het depot. De Styrofoam heb ik vervolgens ingesmeerd met houtlijm en daarna bestrooid met echte kolen van het merk ASOA. Ik heb gekozen voor niet glinsterende kolen want dat vind ik onnatuurlijk uitzien. Het resultaat is als volgt:
Nadat de kolen waren uitgehard heb ik het geheel op de modelbaan vast gezet en het ik de kraan er ook bij gezet. Het geheel is toen voor zien van rail ballast en er zijn duidelijke kolen sporen aangebracht rondom het geheel.
OOk de kolen weegbunker dien dan voorzien te worden van kolen. De werkwijze is het zelfde snij een stukje foam in de bunkertrechters en voorzie dat van kolen. Let er wel op dat het moet lijken als of er kolen gestort worden vanuit de kraan. Dus nooit glad afwerken.
Als het kolendepot en de weegbunker gereed zijn kan de levendigheid rond de kolen bevoorrading aangebracht worden in de vorm van mensjes en groen. Dat maakt het geheel levendig en net echt.
De "stortmeester" gaat beginnen aan zijn werkshift en gaat naar zijn bureau. Van hieruit doet hij de bediening van de weegbunkers. Wodan de straat hond weet dat precies en staat al onder aan de trap te wachten voor dagelijkse kluif. De omgeving is voorzien van een verlichtingspaal en zo hier en daar is wat gras en groen verschenen. Niet te veel want de omgeving van de kolen verwerking was grijs en grauw!