Feldberg met burcht
Het start met een idee.....:
Nu de grote spiraal op de Noordmodule al een tijd in gebruik is en er geen kinderziekten (meer) in zitten kan het project gestart worden om de spiraal in een mooie berg om te bouwen. Reeds lang denk ik na over hoe e.e.a. er uit zou moeten zien. De Feldberg zou enkele zicht trekkers moeten krijgen zoals "de Feldburcht", "boerderij", "Tunnel" en een mooie bergweg naar boven en veel mooie bomen aan de achterkant. In onderstaande schets is het basis principe van de berg weergegeven.
Zoals je ziet komen er veel bomen en veel alpenweide. Ook heb ik een soort 3D gemaakt zodat ik de verhoudingen beter kon zien. De rechter foto een nog kale "technische" omgeving maar wel de basis waar het moet gaan gebeuren.
De basis componenten aanbrengen:
Begonnen met het bruin verven van die houten delen naast de rails die in het zichtbaar deel gaan komen en het roesten van de rails. Met name het roesten geeft direct een heel ander beeld van de rails. Na het roesten (Tamiya XF-87) begint het aanbrengen van de ballast, voor de ballast heb ik dezelfde mix gebruikt als die ik heb gebruikt bij de Unterbergen paradebaan. Het aanbrengen is monnikenwerk maar als je dat precies en nauwgezet doe dan heb je ook een goed eind resultaat.
Nadat het ballasten is gedaan ben ik begonnen met het bouwen en aanbrengen van de tunnel (in) uitgangen van de hoofdrijbaan en de linker tunnelbuis voor de bergbaan . Daar de tunnel van de bergbaan in een bocht ligt heeft had het extra aandacht nodig bij het aanbrengen van de tunnelbuis. Met papier op de achterwand heb ik de vorm van de berg getekend en zo het massief gevisualiseerd. Nu kunnen we met de constructie voor de berg gaan beginnen.
Toen de uiteindelijk vorm bekent was ben ik begonnen met het maken van spanten om het 90 x 90 cm grote vlak te gaan overbruggen. Dat heb ik voor het grootstedeel gemaakt van berkentriplex 8mm dik. Dat geeft voldoende draagkracht en is stevig om later op te werken. Als de spanten er eenmaal zitten dan kan je het bedekken met aluminiumgaas. Dat gaas laat zich makkelijk vormen. Het vast zetten is een combinatie van nieten en hotlijmen.
Ook is er een weg planned over het bergplateau. Deze weg heb ik gesneden uit Styrodur materiaal. Het wordt een redelijke stijle weg van ca. 40mm breed. De bedoeling is dat de weg eindigt op de achtergrond in de bossen. De weg gaat op den duur beginnen in een ander dal bij het grote viaduct. Daar waar de weg het spoor kruist zal een onbewaakte spoorweg overgang komen. Vanaf deze weg kan ik dan naar de burcht en naar de boerderij paden aanleggen.
Als het aluminiumgaas bevestigd is kan begonnen worden met het aanbrengen van gips verband. Dat is een secuur werkje (al lijkt dat eenvoudig) want nu maak je voor het eerst het toch relatief slappe gaas hard in de vorm zoals je dat eigenlijk zou willen hebben. Ook komt er water bij kijken dus moet je e.e.a. van de baan afdekken. In de detail foto kan je goed de vom van de heuvels op de berg zien.
Nu het gipsverband er op gebracht is kan het bergen bouwen beginnen. Dat betekend allereerst de vormen van Woodland Scenery vullen met gips en de rots stukken voorraad gaan aanvullen. Maak van tevoren genoeg stukkenrots. Leg de stukken vervolgens los op het gipsverband (dan kan je zien hoe het wordt) en slaap er nog eens een nachtje over en kijk dan nog eens. Als het je niet helemaal zint dan kan je het nog naar hartelust veranderen. Als de stukken eenmaal goed liggen dan kan je ze met gips vast "metselen". Nadat de rotsen zijn aangebracht heb ik met verf aan gegeven waar het bos moet komen (kleur aarde bruin, abtone verf).
De rotsen voorzien van een kleurtje. Bij dit gedeelte van de baan wilde ik eens experimenteren met zandsteen. Voordat ik de kleuren op het gips aanbreng heb ik de rotsen voorzien van een laagje grondverf voorzien (Histor dekkende muur voorstrijk in de kleur wit). Deze grondverf trekt in het gips, dan zuigt het gips de volgende verflagen niet zo op. Laat de grondverf wel enkele uren (6) goed drogen. Voor de zandsteen heb ik Heki 7101 gebruikt. Deze heb ik 1:4 vermengt met water. Als dat is aangebracht dan moet je het minstens 24 uur laten drogen voordat je de volgende ronde kan verven. Als de eerste laag goed gedroogd is dan kunnen we de rotsen een beetje gaan voorzien van groen (Anita Decor Olijfgroen) en geel (Noch 61191 Elfenbein) Het groen moet de mos aanslag voorstellen en het geel dient er voor om de zandsteen wat te accentueren. Ook deze verven goed mengen met water 1:4 en met een drupje afwasmiddel. Daarna gaan de we de rotsen voorzien van Lazuurverf (Heki 7103) waardoor de rotsen een iets donkere kleur krijgen maar vooral de groeven mooi geaccentueerd worden.
Nadat de rotsen een kleurtje hebben gehad heb ik met verdunde (1:2) mattelijm op de rotsen wat groen en aarde aangebracht. Omdat het met verdunde lijm is kan je na het aanbrengen nog verdelen of daar weghalen waar je geen groen wilt hebben.
Dennenbos op de Feldberg
Nu is het tijd om de bos grond aan te gaan brengen. Dat is geworden de "dennen naalden bosgrond" (Busch 7529) Ik heb enige soorten bekeken en vond deze er uitspringen als het gaat om een natuurlijke ondergrond onder dennen. Reeds eerder had ik het bruin gemaakt met abtoonverf en dat gedeelte is voorzien van Naaldbodem. Het aanbrengen heb ik gedaan met mijn statische zeef waardoor ook het gras iets omhoog staat. Nadat het goed is gedroogd begonnen met het aanbrengen van de eerste dennen.
De dennen en lariksen die ik heb gekozen komen van de fima Langmesser. Heb veel bomen van bekende merken bekeken maar ik vond dat deze dennen en lariksen het besten voor mijn baan uitkomen. Het zijn mooie bomen en van een goed niveau met een betaalbare prijs.
De eerste dennen zijn geplant en heb er ook maar een bezoeker bij geplaatst. Ook een hoogzit voor een eventuele jager of natuur genieter.
Het grote dennebos op de rand van de modelbaan is nu af op kleine details na.
Alm met koeien
Niet ver van de boerderij is een alm met een koeienhut. De koeien zijn daar het hele jaar. Gelukkig zijn de koien voor de slacht zodat ze niet gemolken hoeven worden.
De "Rotsweide"
Tussen de dennenbomen kan je goed de rotsblokken zien die zijn kwa kleur aangepast aan de omgeving. Ook beginnen er allerlei andere planten tegroeinen omdat er licht komt op de plekken waar geen dennen staan
Het Kippenrestaurant
Daar waar de weg over de spoorbaan heen komt was aan de rechterzijde nog een klein vlakje over. In eerste instantie had ik daar een soort water partij gedacht maar gaande weg is dat uitgemond in een klein restaurantje om kip producten te eten geowrden. Ik denk dat de foto's van de bouw voldoende vertellen
Boerderij: FeldHof
Op de Feldberg komt een boerderij. De naam is Feldhof geworden en is ineigendom van de Fam. Kremers. De boerderij is gemaakt van het Faller pakket 232360. De kleuren zijn echter geheel veranderd van wit naar de kleuren die je op de foto's zie. .
De Feldhof is voorzien van LED verlichting zodat tijdens de avond en nacht uren er toch voldoende zichtbaar is. Achter de boerderij is een alpenweide met loofbomen.
Bij de boerderij behoren allerlei dieren (onderkomen) zo ook een varkens hok.
Aardappelveld
In de jaren 50 - 60 waren de meeste boerderijen nog zowel veeteeld als landbouw georienteerd. Vandaar ook dat ik bedacht had oom een akker aan te leggen. Het is een aardappelakker geworden. De aan leg was niet zo moeilijk al was het wel een presies karweitje. De aardapples groeien immers in rijen en die moesten volgens de boeren wel een beedje recht lopen. Het uitzoeken van de juiste producten om de akker te maken was des te meer een uitdaging. Heb diverse producten gebruikt maar voor spoor n is het product Mininatur 910-13 (berkenloof) erg geschikt.
De Moestuin
Bij een boerderij behoord natuurlijk een fatsoenlijke moestuin. Zeker in de jaren 50-60 had elke boerderij zijn eigen groenten. Daarom heb ik ook gezorgt dat onze preiserlienen fatsoenlijke verse groeten uit eigen tuin kunnen oogsten.
Hooiweide
Nadat de tuin van de boerderij was ingericht was een lager gelegen deel van het landschap aan de beurt. In eerste instantie wilde ik daar een stukje natte weide gaan aanleggen maar gaande het project is er een hooiweide ontstaan dat uiteindelijk in een nat moerasachtige omgeving uitmond.
Feldburcht
Op de Feldberg komt en burcht. De burcht is bewoont en het wordt geen ruïne. Ik denk dat een bewoonde burcht vele scenery mogelijkheden oplevert. De burcht wordt geplaatst op een mooi punt van de baan en kijkt uit over een soort dal. Rond de burcht komen wijnvelden en een kapelletje met begraafplaats. Ook wordt nagedacht hoe de slotlaan van de hoofdweg naar de burcht zou moeten gaan lopen en of er bij de ingang een huis moet komen.
De burcht (Faller 232243) heb ik inmiddels voorzien van een ander kleurtje zodat de plastic glans weg is en het niet meer z'n eenheids gebouw is. Het heeft een eigen karakter voor op mijn baan gekregen. De omgeving van de burcht is glooiend gemaakt. Rondom de burcht is het landschap glooiend gemaakt met hier en daar een rotspartij.
Rond het kasteel is gebruik gemaakt van dennenbomen die ook op het rechterdeel van de Feldberg groeien. Daardoor komt het harmonish over en lijkt het een geheel. Voor het kasteel zijn muurbloemen aangeplant.
Op de Feldberg loopt een weg en een pad in het oneindigen tegen de achterwand dat heb ik geprobeerd te camofleren door er figuren op te zetten en het net tedoen lijken op de weg een bochtje maakte.
Het kasteel kapelletje
Het landgoed bezit een prive kerkje. Het is een klein kapelletje zoals je veel in de bergen ziet. Het kerkje is zo geplaatst dat het direct opvalt als je naar de Feldberg kijk. Rondom het kerkje is een sfeer van vroeger gecreerd (om gevallen hek en veel struik gewas) en er is een klein kerkhof.
Op de begraafplaats liggen de voorouders van de bewoners van het kasteel. Duidelijk is te zien dat er ook enkele buitenlanders tussen liggen en dat de familie niet geheel meer uit Duitsland komt.
Begrafenisstoets
Recentelijk is de kasteelheer overleden en die wordt natuurlijk op zijn eigen begraafplaats begraven. Er waren veel gasten en genodigde. De kist werd traditioneel vervoert met een plattewagen. Voor de wagen met paarde bespan liep een trommelaar van het gilde. Daarna liepen achter de wagen de hoogwaardigheid bekleders van de kerk en de naaste familie. Vanuit het kasteel en uit de omgeving waren er ook enkel toeschouwers die de begrafenis wilde aanschouwen.
De wijngaard
Het gebied onder de burcht is mooi hellend gemaakt zodat daar een wijngaard gemaakt kan worden. De bouw van de wijngaard is erg arbeidsintensief om dat ik niet de plastic stammen wil gebruiken die o.a. Faller levert. Ze zijn veel te groot voor N spoor. Vandaar dat ik de stammen zelf maak. Ik heb berekent dat er ongeveer 240 stammen nodig zijn. Ze worden gemaakt van dun aluminium draad (verkrijgbaar bij de goede bloemist). daar vlecht is er 3 of 4 van in elkaar. Knip ze daarna op maat en breng een mooie schors aan rondom het geheel. Deze schors bestaat uit een hoeveelheid houtlijm, zand en bruine verf. Daar dompel je de gewikkelde draden in en laat het een dag of 2 drogen. Het resultaat is goed en het ziet erg realistisch uit.