Home > landschapbouw > Ballasten van de railbedding

Ballasten van de railbedding

Het ballasten van de rails is een nauwkeurig werkje, je moet er dan ook de tijd voor nemen. Ik ben lang bezig geweest met de juiste ballast te vinden en heb dan ook vele proef stukjes gemaakt. Tot ik uiteindelijk de juiste (voor mij) ballast vond en het gemengd had  tot een mengsel wat ik mooi vind op de baan. Uiteindelijk is het geworden:  10 delen 9174 van Noch met 3 delen B1372 van Woodland. Dat maakte voor mij de meest natuurlijke ballast.

Voor ik ging ballasten heb ik er veel over gelezen en er zijn vele methode. Ik heb gekozen voor de houtlijm methode. De verhouding die ik heb toegepast is 50% houtlijm / 50% water met daaraan toegevoegd een  aantal druppels afwasmiddel (dit om de water spanning weg te nemen).

Hierboven zie je de attributen die ik gebruik heb: ballast materiaal, penceel, stooi doosje, houtlijn en een spuit. Dit stukje van de baan moest ik eerst voorzien vaan ballast omdat ik daar de tunnel overheen zet. Het is wel zo mooi als je de tunnel inkijk dat je dan ook de ballast ziet liggen. De verdunde houtlijm druppel je nu op de netjes gelegde ballast steentjes. Dat moet je druppel voor druppel doen. Doe je dat niet dan stromen de losse steentjes weer weg en dan ben je verder van huis dan je denkt want die weg gelopen steentjes hebben wel lijm en dus blijven ze overal zitten (ervarings deskundige).

De kleur op boven staande foto's is de juiste kleur voor je het gaat belijmen. Nadat de ballast is opgedroogd en uitgehard dan ontstaat een iets donkerder kleur. (zie hier)