Home > bouwverslagen > Weitmühle en de zijlijn

Weitmühle en de zijlijn

In 2014 is begonnen met de bouw van de zijlijn. De zijlijn moet aftakken bij het grote station Bad Feldberg en uiteindelijk eindigen op station Bergdorp. Ook had ik tot doel een soort verrassing effect te hebben omdat de trein ergens hoog begint dan ergens laag een parade deel heeft en dan uiteindelijk op de Berg- module weer te voorschijn komt. (deze berg module wordt in een veel later stadium gemaakt). De zijlijn komt langs het stadje Weitmühle (vrije vertaling van Vermeulen mijn achternaamsmiley).

De Bouw van Weitmühle e.o.

Weitmühle wordt een idyllisch stadje met een paar huizen en een kerk. De hoofdweg van de Feldbergbaan loopt via dit stadje omhoog de Feldberg op. De weg heet in het stadje "Bahnhofstrasse". Het stadje heeft verder een pleingekregen dat aan de "Marktstrasse"is komen te liggen. Een aftakkende weg naar de (later te bouwen) mijn activiteit gaat vanuit het stadje omhoog naar het hoofdspoor dit is dan ook de "Bergstrasse". Ook hier zijn enkele huizen geplanned. Op de achtergrond van het dorp licht een viaduct en daar begint een beek, natuurlijk is dat de "Weitmühle". De beek zal uiteindelijk uitkomen in een riviertje. Dat betekent dat er veel scenery gebouwd kan worden om e.e.a. als een harmonische geheel te krijgen.  

Hier wordt aan gewerkt of is gereed (klik op het item):

1 Spoorweg overgang

2  Het viaduct, de beek en en kleine camping 

Speleologen vinden nieuwe grot

4 Weitmühle's Brierbrouwerij

5 Landgoed Weingut met paarden stal

6 Het stadje Weitmühle

        

Bouw van de zijlijn spiraal:

De spiraal (Helix) van de zijlijn moet ongeveer 200 mm overbruggen in een redelijk kleine ruimte. Daar het om een zijlijn gaat heb ik voor kleinen bogen gekozen. Er komen toch maar relatief korte treinen op dit traject. Ik heb wel goed op de hellingshoek gelet zodat die niet al te hoog zou worden. Onderste foto's geven de basis constructie weer.

 

Nadat alle isolatie materialen gelijmd zijn (geen bizon kit gebruiken want dan smelt het product weg) en de rails was aangebracht ziet de spiraal er als volgt uit:

 

 

De spiraal is gebouwd volgens het baan plan van 2010. Inmiddels (oktober 2015) is het baan plan gewijzigd en is de uitloop boven niet meer op de juiste plaats. Dat euvel is inmiddels verholpen, ook heeft de spiraal nu zijn juiste niveau bereikt. Het baanplan is nu zodanig aangepast dat er op nivea2 een dorpje kan ontstaan met een stationnetje aan de zijlijn. 

De zijlijn

Om de zijlijn te gaan bouwen moet nu eerst een van de schaduw station overdekt gaan worden. Daarna kan de plaat aangebracht worden waar de zijlijn en het dorp Weitmühle gebouwd kan gaan worden.

De zijlijn wordt gemaakt met een mooie flauwe bocht die rond een riviertje loopt. Na het station gaat de zijlijn over een beek die in de rivier gaat stromen. Deze rivier begint al onder het viaduct van de hoofd lijn. Daar zal dus een dal gemaakt moeten gaan worden.

De zijlijn gaat middels een tunnel de feldberg in. In de overzicht foto kan je zien hoe e.e.a. er in het geheel uit ziet.

Door het dal loopt ook de hoofd weg die alle delen van mijn modelbaan aan elkaar koppeld. Een weg moet functioneel zijn en ergens beginnen en eindigen. De hoofdweg komt vanaf de Feldberg het dal in lopen en zal dan door het dorp Weitmühle lopen.

 

 


De overweg met aansluiting naar de Feldberg berg

 

De hoofdweg komt vanuit het dal naar boven en daar zit een mooie haarspeld bocht in. Het was wel duidelijk tijdens de aanleg dat daar kunstwerken nodig waren om de bergen te bedwingen.

Zowel een mooie kader muur was nodig als ook een muur bij de overweg. Bij de overweg heb ik ook gekozen om enig kraswerk te verrichten om daar de staat klinkers onder het teer van de verharde weg uit te laten komen.

De begroeiing is aangebracht en de bomen zijn geplant. De overweg wordt beveiligt met knipperlichten.

Het uiteindelijk resultaat van de overweg is wel goed gekomen. In de overzicht foto kan je zien hoe de overweg in zijn omgeving staat

Speleologen vinden een grot

In het verleden heb ik de speleologie sport beoefend en het leek me wel leuk om dat weer terug te laten komen in een motief op mijn baan.

 

De situatie is natuurlijk niet hetzelfde als wij met onze expeditie deden (Algerije 1978) maar we hebben nu een grot op de baan en die is zoals je kan zien gevonden.

 

Weitmühle's bierbrouwerij

Weitmühle dorp

Weitmühle heeft ook een duidelijk afbakening van de dorpsgrenzen. Het dorpje zal leven van het toerisme die met bussen kunnen worden gebracht.

Station Weitmühle